Over het ontstaan van de keto pindakaas cupjes

Januari startte mijn keto avontuur. Iets, wat ik nog nooit eerder had geprobeerd. Iets wat zo erg afweek van alles wat ik ooit had gedacht! Van vegan, naar raw, van raw naar vegetarisch.. Niks wat leek te helpen bij de heling van parodontitis.

Toen de ozon tandarts mij de theorie uitlegde achter de koolhydraten, snapte ik het. De bacteriën welke zorgen voor de ontsteking, voeden zich op zetmeel en suiker. Heel logisch, als je de balans in de mondflora wilt herstellen. Dan is het natuurlijk nodig om de bad-guys in de mond niet te voeden.

Mijn missie: 2 maanden lang alleen nog maar vlees, noten, gezonde oliën en groenten eten.

Twee maanden later.. ja hoor! Parodontitis weg.
Ik dacht dus: Ik kan nu weer koolhydraten gaan eten!

En OMG wat kreeg ik daar snel spijt van.
Ik voelde me zoveel minder goed! Mijn buik was vaker opgeblazen, mijn energie schommelde weer (de bekende dip na de maaltijd) en ik had weer dat ik soms een scheetje liet.
(Voorheen dacht ik dus dat het normaal was om elke dag een scheetje te laten, niet dus!)

En dit deed mentaal zoveel met me:

  • Mijn zelfvertrouwen werd minder,
  • mijn motivatie,
  • noem maar op.

    Ik was dus weer vastberaden om opnieuw te beginnen met het ketogeen dieet.. en wie weet blijft het dit keer wel een lifestyle. Het zit namelijk zo: Wanneer je fatadapted bent kun je op gegeven moment zelfs 50 gram koolhydraten op een dag eten, zonder uit ketose te raken. Een kleine uitschieter mag dan. En dat is eigenlijk precies hoe ik het hebben wil in mijn leven. 🙂

Best logisch ook.. die opgeblazen buik en de energieschommelingen. Het lijkt bijna Mission impossible om zetmeel NIET te combineren met eiwitten. En suikers (ook uit fruit) niet te combineren met eiwitten en/of vetten. In de Ayurvedische geneeskunde passen ze deze kennis over voedselcombinaties al eeuwen toe..

De enzymen die zorgen voor de vertering van eiwitten en vetten kunnen NIET tegelijk tijdig werkzaam zijn met de enzymen van zetmeel en suikers. Enzymen zijn namelijk altijd afhankelijk van bepaalde omstandigheden. Een slechte vertering betekent vervolgens: gasvorming en het kost enorm veel energie voor ons lijf.

Plus dat zetmeel en suikers een enorme invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Hoe hoger die spiegel wordt, hoe lager de daling, hoe merkbaarder het dipje. Een echte no-go dus, als je in optimale gezondheid wilt verkeren.

Maar voor nu werd het mijn missie om zo divers mogelijk te gaan eten (en te genieten) met het ketogeen dieet.
De valkuil van velen die het ketogeen dieet volgen is namelijk dat zij te beperkt gaan eten, waardoor de diversiteit van de darmflora afneemt en zo ook de algehele gezondheid.. En nog een valkuil van de meeste keto-liefhebbers is de dirty keto variant: met plantaardige oliën, bewerkte producten en veel zuivel.

Door divers te eten kan ik de optimale balans in mijn darmen behouden, want zo voed ik zoveel mogelijk darmvrienden.. en dit zal ik behalen met heeeeerlijke healthy snacks.

En nu het moment daar is: Hierbij een super leuk recept, (wat ik eerst heb gevonden) en wat ik zelf weer helemaal heb veranderd. Haha en waaruit dit optimaal lekkere recept is ontstaan!

Benodigdheden:

  • 1 x mini muffin bakvorm 12 stuks (Hema)

Ingrediënten:

  • 80 gram bio kokosolie extra vierge
  • 50 gram bio cacao
  • 8 druppels niet-bittere stevia
  • 1,5 gram himalayazout
  • +/- 6 pecannoten
  • 110 gram bio pindakaas met stukjes pinda (AH)
  • 1,5 gram himalayazout

Werkwijze

  1. Leg de bakvorm in de vriezer.
  2. Voeg de kokosolie toe aan een steelpan en verwarm deze op lage temperatuur, totdat de kokosolie is gesmolten. Druppel hier de stevia bij en voeg de zout toe. Roer hier vervolgens ook het cacao poeder aan toe.
  3. Pak de bakvorm uit de vriezer. Doe in elk cupje ongeveer een halve peccannot, gecrunched. Gebruik vervolgens een koffielepel. Gebruik ongeveer 1 koffielepel per cup. Het is de bedoeling dat we straks nog een 2e laag kunnen maken met chocola. Maak roterende bewegingen met de bakvorm, zodat ook de zijkanten een beetje chocola hebben. Doe de bakvorm hierna weer in de vriezer.
  4. Pak een beslagkom en voeg hier de pindakaas en de andere 1,5 gram zout aan toe. Roer dit goed door elkaar.
  5. Pak de bakvorm uit de vriezer en verdeel de pindakaas over de 12 cups, zo veel mogelijk in het midden van de cup.
  6. Verdeel vervolgens het resterende chocola uit de steelpan over de 12 cups. Pak de bakvorm op en laat even (vanaf 2 cm boven het aanrecht) een paar keer op het aanrecht vallen, zodat alle lucht eruit is. Zo zijn de cups als het goed is met een laagje chocolade afgesloten aan de bovenkant.

  7. Zet de bakvorm weer terug in de vriezer en wacht 15 minuten, totdat ze hard genoeg zijn.
  8. Bewaar de peanutbutter cups in de koelkast. Geniet!